Välkommen till Fam. Blom-Larsen
Hem Alagilles syndrom Levern Hjärtat Om oss Gästbok

Rubriker

Vad är Alagilles syndrom
Vid Alagilles syndrom påverkas flera organ i kroppen, främst lever, hjärta, pulsådror (artärer), lungor, ögon och ansikte. Nedsatt leverfunktion, förträngning av artärer och artärblödningar är de allvarligaste symtomen.
Läs mer
Vad har William gått igenom?
Här sammanställer vi vad William gått igenom genom åren som gått. Genom bilder och dagbok kopplat till en viss händelser.
Läs mer
Om leversjukdomar Levertransplantation Höga leverenzymsvärden transplantation

Chefsdietist Ingrid Odenman, Sahlgrenska Universitetssjukhuset/

Östra i Göteborg, ledde en diskussion om mat vid leversjukdomar.


Varje familj berättade om den mat de ger sitt barn och sedan diskuterade

man kring detta.

 

-Leversjuka barn kan behöva mer näring än friska barn. I allmänhet behöver en vuxen person ungefär 30-35 kcal/kg kroppsvikt, ett spädbarn cirka 100 kcal/kg kroppsvikt och ett leversjukt barn behöver kanske 150 kcal/kg kroppsvikt för att växa och utvecklas bra. Men alla barn är inte lika. Det kan vara stora individuella skillnader mellan barn med leversjukdomar.

 

Det stora behovet av näring, i kombination med att barnen mår illa och kräks mycket, skapar ofta stora problem. Inte sällan är det nödvändigt att använda hjälpmedel för att barnen ska få den näring de behöver, t ex tekniska hjälpmedel såsom sond och gastrostomi.

 

Kolhydrater, protein och fett är, förutom vitaminer och mineraler, de näringsämnen barnen måste äta varje dag för att växa och utvecklas. För att leversjuka spädbarn ska få tillräckligt med energi kan man individuellt förstärka bröstmjölk, välling eller formula (specialprodukt, i det här fallet modersmjölkersättning) med kolhydrater (maltodextrin) och fett.

 

-Oftast använder man formula, där en del av det vanliga fettet (LCT) är utbytt mot MCT-fett, vilket tas upp på ett annat sätt i tarmen jämfört med LCT. Detta kan vara till fördel för leversjuka barn.

 

Beträffande olika formula och deras smak menade Ingrid Odenman att det ofta går bra att vänja små barn att äta dem om man börjar tidigt.

 

-Det finns dessutom olika firmamärken att välja mellan. Man får pröva sig fram till vilket preparat som passar bäst. Har barnet vant sig vid en formula kan man ge denna så länge barnet vill ha den.

 

Långt ifrån alla barn med leversjukdomar behöver äta tillskott eller ”specialformula”. Många av barnen äter tillräckligt bra och går upp i vikt.

Tillbaka

 

Copyright 2008 Välkommen till Fam. Blom-Larsen