Välkommen till Fam. Blom-Larsen
Hem Alagilles syndrom Levern Hjärtat Om oss Gästbok

Rubriker

Vad är Alagilles syndrom
Vid Alagilles syndrom påverkas flera organ i kroppen, främst lever, hjärta, pulsådror (artärer), lungor, ögon och ansikte. Nedsatt leverfunktion, förträngning av artärer och artärblödningar är de allvarligaste symtomen.
Läs mer
Vad har William gått igenom?
Här sammanställer vi vad William gått igenom genom åren som gått. Genom bilder och dagbok kopplat till en viss händelser.
Läs mer
Vad är Alagilles syndrom Vad har William gått igenom? Ordbok-Lexikon Länkar

Rakit, eller engelska sjukan, är en bristsjukdom som främst drabbar barn och som orsakas av för lite D-vitamin. Det leder till ett mjukt och missformat skelett. I Sverige förekommer engelska sjukan mest i samband med lever- eller tarmsjukdomar, även njursjuka barn kan påvisa detta.

 

D-vitaminbrist är orsaken till engelska sjukan, rakitis, som karaktäriseras av en otillräcklig upplagring av kalcium och fosfor i benstommen. Hos barn blir benstommen mjuk och böjlig, fontanellen sluter sig mycket långsamt och barnets huvud blir större än normalt. Barnet blir hjulbent eller kobent, revbenen degenereras och bröstkorgen sjunker in. Tänderna kommer sent och utvecklas dåligt. Bäckenet deformeras. Engelska sjukan har varit känd sedan 1600-talet. Ytterligare följder av brist är kramper, energiförlust, tandlossning, närsynthet, nervositet, lättretlighet, trötthet, snabb puls. Den vanligaste orsaken till sjukdomstillståndet är oförmåga/allergi för intag av fisk i alla dess former. Under industrialiseringen flyttade många engelska arbetarfamiljer från den soliga landsbygden till städerna. Man upptäckte efter en tid att barnen blev hjulbenta. Efter undersökningar visade det sig att brist på solljus leder till för litet intag av D-vitamin, vilket är nödvändigt för benvävnaden vid tex upptag av kalcium, därav namnet "Engelska sjukan".

 

källa: Wikipedia, Den fria encyklopedin

 

                                                         Tillbaka

Copyright 2008 Välkommen till Fam. Blom-Larsen